- İtalya yarımadası ve Akdeniz çevresinde kurulan büyük bir uygarlığa adını veren ROMA şehri MÖ 753’te ROMULUS tarafından kurulmuştur.
- Roma’da sırasıyla Krallık, Cumhuriyet ve İmparatorluk dönemleri yaşanmıştır.
DİKKAT : Roma’da da tıpkı Yunanistan’da yaşanan sınıf çatışmasının benzeri PATRİCİ (Soylular) ile PLEPLER ( Hiçbir siyasi hakka sahip olmayan halk) arasında yaşanmıştır. Yaşanan mücadelelerin sonunda Yunanistan’daki kanunlar örnek alınarak 12 LEVHA KANUNLARI hazırlanmıştır. Bu kanunlar Modern Avrupa Hukukunu temeli olarak kabul edilir.
NOT: 12 Levha Kanunları hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız: Orta Çağda hukuk
- Roma İmparatorluğu KAVİMLER GÖÇÜ’ nün yarattığı sarsıntıya dayanamayarak 395’te ikiye ayrıldı. Batı Roma’nın merkezi ROMA olurken, Doğu Roma (BİZANS)’nın merkezi İSTANBUL oldu. Kavimler göçünden kısa süre sonra Batı Roma İmp.’u yıkıldı.(476). Doğu Roma ise 1453’e kadar ayakta kaldı.
- Romalılar çok tanrılı bir inanca sahipti. (PAGANİZM) Yunan tanrılarını benimsemişlerdi. Roma İmp. Döneminde HIRİSTİYANLIK ortaya çıktı ve yayıldı. Başlangıçta bu dinin yayılmasını engellemeye çalışsalar da MİLANO FERMANI ile 313 de serbest bıraktılar. 381’de ise resmi din olarak kabul ettiler.
ROMA dönemin Anadolu;
- Devlet’in merkezine uzak olduğu için nispeten sönük geçmiştir.
- Bu dönemden kalma en önemli eser Antalya’daki ASPENDOS tiyatrosudur.
- İstanbul Sultanahmet meydanında bulunan obelisk ( dikili taş ) mısır medeniyetine ait olup Romalılar tarafından İstanbul’a getirilmiştir.
Doğu roma ( Bizans) döneminde ise Anadolu;
- Özellikle İstanbul daha önemli bir konuma gelmiştir.
- Hem Bizans hem de 18.yy’a kadar Osmanlı dönemlerinde İstanbul tartışmasız dünyanın en büyük metropolüdür.
- Bizans’tan kalan başlıca eserler : AYASOFYA, Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı
Henüz Hiç Yorum Yapılmamış